среда, 11. јул 2018.

Solarna eklipsa - Pomračenje Sunca u znaku Raka



Prva solarna eklipsa ovog leta (pomračenje Sunca) očekuje nas u četvrtak, u znaku Raka.

Značajna je po tome jer najavljuje ciklus eklipsi preko ose Rak/Jarac (koje će biti aktivirane na zimu i tokom naredne godine, sa prelaskom mesečevih čvorova u ova dva znaka), ali takodje iz razloga što je možemo posmatrati kao uvertiru za veoma važno totalno pomračenje Meseca koje nas očekuje kroz dve nedelje.

Ovo pomračenje pored naglašenosti Raka (Sunca i Meseca u ovom znaku), aktivira vrlo jak i po svojoj simbolici težak i izazovan aspekt sa Plutonom u znaku Jarca.

Aspekti Sunca, Meseca sa Plutonom, uvek sa sobom nose transformativnu energiju, promenu kao neminovnost, ali uz simboliku znaka Jarca, ovo pre svega govori o iskorenjavanju svega negativnog što nas pritiska i opterećuje u bilo kom smislu.
Samim tim, za mnoge ovo pomračenje može predstavljati trenutak odluke da svoj život pokrenu u drugom pravcu, oslobodjeni od tereta koji ih usporava i onemogućuje da svoj život kreiraju kako žele. 

U ovom slučaju, Pluton nadjačava Sunce i Mesec, njegova suštinska priroda jeste moć i kontrola, što posmatrajući iz ugla odnosa, može biti vrlo problematična.

Sunce uvek predstavlja autoritativnu figuru, bilo da se radi o predsedniku države, direktoru firme ili o mužu i ocu. 
Pluton u ovom slučaju svojom energijom boji Sunce, pojačava njegove težnje da bude na tronu i da uspostavi apsolutnu vlast nad bilo čim i bilo kim.
Sunce ovde ne iskazuje zdrav autoritet koji teži pravim vrednostima, već baš suprotno, okreće se tiraniji i nametanju sopstvene volje zarad postizanja ličnih ciljeva i zadovoljenja svojih potreba.

Ovo pomračenje deluje iz dva jaka kardinalna znaka, Raka i Jarca, koji primarno nose priču o duboko emotivnom konfliktu u čoveku, koji datira od ko zna kada, jer se ovde prvenstveno radi o odredjenom genetskom kodu, odnosno negativnom obrascu ponašanja koji se stalno ponavlja.

U ekstremnim slučajevima, opozicija Sunca/Meseca i Plutona može govoriti o bilo kom vidu nasilja i agresije. 
Psihičkom i fizičkom zlostavljanju, mobingu na poslu ili o bilo kojoj drugoj situaciji gde se čovek oseća ugroženo i pod prisilom druge osobe, koja je obično statusno, materijalno ili na neki drugi način nadmoćnija.

Pluton potpiruje Sunce, hrani mu ego hvalospevima o njegovoj superiornosti i jačini, traži od njega da se pokaže u punom sjaju, da dominira i da zaseni sve. 
Ali ne na pozitivan i benefičan način, već beskrupulozno i anarhično, gde je Sunce lišeno svake empatije i ljudskosti, jer je ovde  poriv za dominacijom i kontrolom drugog izuzetno jak.

Ljubomora, zavist i gnev su samo neke od psiholoških manifestacija ovog aspekta. 
Medjutim, suština leži u tome da se potpuno ispunjenje ličnosti postiže osećajem moći i upravljanja. 
Zbog toga ovaj aspekt često donosi rigidan stav, autoritativno ponašanje i gramzivost, jer čovek pod uticajem ove opozicije može uraditi apsolutno sve kako bi postigao svoj cilj i udovoljio sopstvenim nagonima.

Medjutim, pozadina ovog aspekta u stvari jeste velika nesigurnost i strah, gde čovek jedino stvaranjem strahopoštovanja i potčinjavanja drugih uspeva da održi kontrolu koja mu je izuzetno važna, jer se samo na taj način oseća snažnim.

Ovo nije ni malo lagan aspekt, čak šta više izuzetno je problematičan, gde osobe koje su na bilo koji način u ovo upletene, moraju uložiti velik napor kako bi se opozicija dovela u balans. 
Što u stvari znači, da pre svega moraju stanje ega staviti u normalne okvire, naučiti da poštuju identitet, lične i emotivne potrebe drugog, a na kraju krajeva i da shvate koliko je jedan život neprocenjiv.

Pluton se nalazi u znaku Jarca od 2008. 
godine, od tada je gradio intezivan aspekt sa Suncem i Mesecom mnogo puta. Bilo da je reč o opoziciji, konjukciji ili kvadratnom aspektu, ali svaki put je pokretao kardinalne znake (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) i akcenat stavljao na medjuljudske odnose, pitanja egzistencije i sistema u kome živimo.

Na nivou pojedinca, ovo pomračenje može doneti epizode ljubomornih i posesivnih ispada u odnosima koji su od starta bili obojeni takvom energijom.
Takodje, konflikte sa osobama na položaju i od autoriteta, jer netrpeljivost i veliki jaz izmedju ‘’onih na položaju i onih koji su ispod’’ je sve veća.

Ovaj aspekt može najviše uticati na one koji u ličnom horoskopu imaju intenzivan odnos izmedju Sunca, Meseca i Plutona (konjukcija, kvadrat, opozicija) ili lične planete u kardinalnim znacima (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) od 18. do  22. stepena. 

Sa druge strane, Mars je u jeku svoje retrogradnosti, tik uz južni mesečev čvor.
Možda ne aktivira direktno glavne aktere ovog pomračenja, ali je veoma važan, jer dobija glavnu ulogu u totalnoj lunarnoj eklipsi koja sledi.
Njegovo kretanje znakom Vodolije, pre svega ukazuje na neophodnost prekidanja onih spona koje nas na negativan način vezuju za prošlost, koje nas previše zadržavaju u dogadjajima koji su iza nas, a koje nismo u stanju da pustimo. 

Svaki osećaj ukorenjenosti sa nekim ili nečim što već odavno ne pruža ono zadovoljstvo ili osećaj mira koje nam je potrebno, samo produbljuje unutrašnji nemir i na svim nivoima blokira naš put. 

Glavno pitanje Marsa, ali i predstojećih pomračenja jeste naše (ne)zadovoljstvo onim što smo do sada stvorili, odnosima koje smo izgradili i kojima se posvećujemo, načinom na koji živimo. 

Da li smo zaista potpuno slobodni da sebe i svoju ličnost iskažemo na pravi način ili se osećamo sputano i blokirano samo zato što pokušavamo da udovoljavamo drugima?

Mars traži odlučnost u postavljanju granica, koje nećemo drugima dozvoliti da predju, ali ni nama samima.
Mogućnost izbora uvek postoji, ali konačna odluka je samo na nama.

Нема коментара:

Постави коментар