понедељак, 29. август 2016.

Retrogradni Merkur i 29. stepen Device (30.08-22.09.2016)
Merkur je u svom stacionarnom stanju, priprema se za retrogradno kretanje od 31. avgusta.
Merkur je u Devici, u znaku koji mu objektivno veoma prija, jer je tu u sedištu , ali i egzaltaciji.
U Devici je stabilan, jer je svoj na svome, i u potpunosti ispoljava svoju kompletnu prirodu.

Merkur je u toku jedne godine često retrogradan, pa je samim tim već dobro poznato kakve zavrzlame može doneti, počevši od sfere komunikacije, saobraćaja ali i medjuljudskih odnosa. 
Medjutim, svako od nas njegovu retrogradnost drugačije doživljava, u zavisnosti od  postavke u ličnom horoskopu.

Ono što ovo retro kretanje čini drugačijim od ostalih što se tiče ove godine, jeste to što Merkur kreće u nazad sa specifičnog 29. stepena, i što to predstavlja uvertiru solarnoj eklipsi (pomračenje Sunca) koje se dešava 1. septembra, takodje u znaku Device.

Poslednji 29. stepen je poseban, veoma jak, ali sa druge strane i veoma mističan. 
On predstavlja kraj, završetak i tačku, a da li je ovog puta baš tako?

Merkur ipak odatle kreće u nazad pružajući još jednu (možda i poslednju priliku) da neke stvari, situacije ili odnose postavi na pravi put.

Poslednji stepen bilo kog znaka u sebi nosi jaku energiju, koja je po svojoj prirodi povezana sa znakom Riba i 12 kućom.
Ono što Merkur u svojoj punoj simbolici nosi, to u svom retrogradnom kretanju ostavlja po strani, pokušavajući da dopre i otkrije sve one tajne znaka Riba, gde je njegovo dostojanstvo loše.
On ulazi u tišinu, i ma koliko da su njegove glavne karakteristike oslabljene, iako će putevima tumarati kao slep i gluv, osloniće se na unutrušnju snagu, sopstveni osećaj i intuiciju kako bi uspešno pronašao pravi put.

Činjenici i logici ovde nije mesto, jer se svaki smisao gubi, ostaje samo čist osećaj koji je u stvari pokretačka snaga za sve.
Emocija nadvladava razum, srce glavu. 
I što više budemo težili da rešenja tražimo u racionalnom i logičkom oblikom, toliko ćemo se sve više gubiti, jer se odgovori za kojima tragamo ne nalaze na površini i na dohvat ruke. Pratiti unutrašnji glas i sopstveni osećaj je ono što sada daje rezultat. 

Poslušajte sebe, nećete pogrešiti!

Retrogradni Merkur je u svojoj dubini i svom svetu. 
Reči gube na snazi, a i ako se previše forsiraju, daju kontra efekat. 

Potrebna je suptilnost i nežnost. Merkur želi da ispriča priču iz dubine duše, sa iskrenom emocijom. 
Za njega ćutanje jeste zlato, jer ako već nema šta pametno da kaže i da verbalno pridobije, onda mu je lakše da se povuče i da deluje na malo drugačijem nivou. 

Intuicija je naglašena, kao i moć snova i unutrašnjeg glasa. 
Bilo bi poželjno da sada sami sebi budemo lični terapeuti, da prihvatimo poruke koje nam podsvest šalje, jer nas niko neće bolje posavetovati i usmeriti kao što možemo sami sebe. 
Sebi smo najbolji prijatelj, ali i najgori neprijatelj, u zavisnosti koliko smo spremni na ličnu iskrenost i otvorenost.

Slediti sebe i delovati u skladu sa unutrašnjim potrebama i emocijama predstavlja najbolje rešenje za bilo koji problem koji nas muči. 
Preterena verbalizacija i galama ne vode nigde, a i pitanje je koliko će ona druga strana da nas razume i shvati.

Ovo je period kada reči gube vrednost, jer je dovoljan samo jedan pogled ili gest koji može da objasni i promeni sve.

Merkur svoje retro kretanje započinje uoči solarne eklipse 1. septembra. 
Ovo pomračenje Sunca se dešava na 9. stepenu znaka Device. 
Ako pogledamo u nazad, ovaj stepen je tokom godine bio dosta aktivan počevši od aprila kada je Mars sa ovog stepena krenuo retrogradno, pa i tokom avgusta kada su Saturn i Mars bili u egzaktnoj konjukciji takodje na 9. stepenu Strelca. 

A sada, ova solarna eklipsa koja je pred nama predstavlja zaokruživanje celine i stavljanje tačke na sve ono što je u predhodnim periodima bilo započeto ili inicirano.

Merkur je pre svoje stacioniranosti bio u konjukciji sa Venerom i Jupiterom koji je takodje na izlasku iz znaka Device, što može predstavljati sliku odnosa, rešavanja ljubavne problematike (jer je Venera u padu), ali i konkretizovanja ličnih ciljeva.

Merkur će još jednom aktuelizovati sve one stvari kojima je neophodno popravljanje, sredjivanje i presvega razrešavanje, kako bi nakon solarne eklipse i ulaskom velikog Jupitera u znak Vage bili spremni za nova poglavlja i nove životne promene.


Ovim tranzitima su najviše prozvani promenljivi znaci (Blizanac, Devica, Strelac, Ribe) prve i treće dekade, dok ostali sa nestrpljenjem očekuju ulazak Jupitera u znak Vage, koji će težište prebaciti na kardinalne (Ovan, Rak, Vaga, Jarac), a fiksne (Bik, Lav, Škorpion, Vodolija) posmatrati sa posebnom pažnjom.

Нема коментара:

Постави коментар