недеља, 20. јул 2014.

Mesec u Jarcu

Vernost.Snaga.Istrajnost.

 Obično je okarakterisan kao neko rezervisanih i hladnih emocija.

Ali sve on to stoički podnese, u sebi odboluje i nastavi dalje, jer nema volje da polemiše i ubedjuje kako u stvari duboko u njemu živi biće koje već dugo čeka da bude voljeno. Lakše mu je da stavi još jedan sloj fasade na sebe i nastavi da živi u seti i melanholiji, razmišljajući kako su neka prošla vremena bila sretnija.

Pa tako počne da se zatrpava poslom i obavezama koje apsolutno besprekorno i odgovorno izvršava, ali razlog tome je često emotivne prirode, jer možda baš tad pokušava da nešto zaboravi i preboli.
Veran do groba, pa čak i kad veza više ne postoji, jer dokle god je emotivno za nekog vezan , nije u stanju da nastavi dalje. Da se klin klinom izbija kod njega ne važi, jer ako rana nije zacelila, nije spreman da sebi pruži novu šansu... Potrebno mu je vreme. 

A čekanje mu ne predstavlja problem, navikao je. Ali što više vreme prolazi, fasada dobija nove slojeve. Postaje nepristupačniji i zatvoreniji za druge.

Mali broj onih u koje ima poverenje i koji ga u dušu poznaju, razumeju sav njegov teret i toliko jaku želju da svoju porodicu stvori. A prema onoj iz koje je potekao, ma kakvo detinjstvo da je imao, oseća poštovanje.
Možda je rastao u domu gde se znalo samo za rad i disciplinu, gde nije bilo puno mesta  nežnostima i pažnji. Možda je majka bila ta koja je sav teret morala na svojim ledjima da nosi, boreći se sa golom egzistencijom kako bi svoju porodicu prehranila i decu izvela na pravi put. Kako god bilo, on ipak prema svojim korenima i onima koji su ga stvorili oseća dubok respekt i obavezu. 

Od malena naučen šta znači mukotrpan rad i borba, pa možda baš i zato u ovom biću raste jaka ambicija i želja da postane neko. Ali on ne sanja da slavu i moć oseti preko noći. Svestan je jako dobro da put do uspeha nije posut ružama, već trnjem.
Svoj život gradi polako, sigurno i stabilno, jer zna da je to jedini pravi način da stigne do vrha. Prolaziće godine, ali vreme će uvek raditi za njega.
Pa i kad se konačno domogne onog što je toliko dugo želeo i čekao, iako će kao gazda ili šef biti strog i dosledan, pre svega će biti pravedan.
Znaće da razume onog najobičnijeg radnika koji crnči svaki dan za šaku siće. Razumeće ga, jer je bio u njegovoj koži.

Život ga često nije mazio, pa mu je teško da se prepusti optimizmu i istinskoj radosti. Plaši se da će sve da nestane, da će ponovo ostati sam.

Nada za njega predstavlja jeftinu utehu koja skupo košta. A opekao se već dosta puta. Zbog toga svoju ljubav grčevito drži i ljubomorno čuva od tudjih uticaja, jer bi suviše rizikovao da sve slobodno pusti.

I zato ova duša stalno sa sobom nosi neku setu i teret prošlih vremena. Svesna da je često pogrešno shvaćena, a to je i najviše boli. Baš zato što zna koliko toga može da pruži, a jedino što istinski želi da pronadje je ono biće kome će moći da ostavi svoje srce na dlanu...

***
Kada Mesec prolazi kroz znak Jarca svi smo nekako setni i melanholični. Prija nam da se ušuškamo i bar na kratko sklonimo od drugih. Možda da pogledamo neki stari film ili ponovo preslušamo kompilaciju pesama uz koju naviru sećanja na prošla vremena.
Ali ipak treba biti obazriv, jer Mesec u Jarcu nije u dobrom dostojanstvu, i vrlo lako uvlači u vrtlog zaboravljenog i davno završenog, a prošlost ipak treba ostaviti tamo gde joj je mesto.
Sa druge strane, ovoj tranzit je dobar za razmišljanje i pravljenje dugoročnih planova, kako bi ono što radimo, radili još bolje, a samim tim i našu svakodnevicu učinili kvalitetnijom.
Jarac je znak koji izuzetno ceni dobru organizaciju, disciplinovanost i sistematski pristup stvarima, pa ova dva dana mesečevog tranzita treba iskoristiti sa sredjivanje i rešavanje svega zaostalog i onog što već dugo čeka da bude pokrenuto.


 

 

Нема коментара:

Постави коментар