понедељак, 25. март 2024.

Lunarna eklipsa u Vagi


Pomračenja uvek predstavljaju osetljive periode. Oni ne moraju biti isključivo negativni, ali su uvek intenzivni, jer je cilj svake eklipse da donese promenu, da odstrani ono što nam više ne služi i otvori vrata za neki nov početak.

Uticaj pomračenja nije samo taj dan kada se ono dogodi, već nekoliko meseci u napred. Eklipse funkcionišu u paru, vezuju jedna drugu , jer su nam podjednako važne i solarne i lunarne.

Solarna u glavnom pokreće neka objektivna, lična pitanja, donosi konkretne (opipljive) događaje, dok nas lunarna menja na unutrašnjem i emotivnom nivou.

Nećemo svako pomračenje osetiti na isti način, niti ćemo imati značajne životne događaje, jer samo one eklipse koje nam aktiviraju lične planete u natalnoj karti mogu pokrenuti veliku promenu. To znači da je potrebno da pomračenje, odnosno Sunce ili Mesec ‚‚padnu’’ na određenu našu planetu i sa njom naprave konjukciju u što manjem orbisu.

Pomračenje Meseca koje se desilo danas je na 5. stepenu Vage, samim tim u fokusu su emotivni i drugi odnosi, forma, stabilnost i opstanak istih.

U ovom trenutku nemamo aspekte niti Saturna niti Jupitera ka znaku Vage, pa ovo pomračenje neće imati neki dramatičan epilog, ali zato ima veliku važnost, jer donosi najavu i osvrt na teme koje će pokrenuti Jupiter u Raku i Saturn u Ovnu od 2025. godine.

Ovo pomračenje u stvari predstavlja šansu da se neke eventualne krize izbegnu i određeni problemi reše na vreme, jer će tranzit ove dve planete biti veoma izazovan, najviše za kardinalne znake (Ovna, Vagu, Raka i Jarca). Ipak, upravo ovi znaci, jedini trenutno ne trpe nikakav loš uticaj niti od Saturna niti od Jupitera, pa ovaj period mogu iskoristiti za samoinicijativne promene, rešavanje svih onih tema koje doživljavaju kao nešto najteže, jer ako se sa tim sada uhvate u koštac, 2025. godina će doneti snažan i povoljan zalet, u suprotnom biće prepreka i teških trenutaka.

Lunarna eklipsa u Vagi nas podseća na značaj pravog partnerstva. Nekome će ta lekcija biti servirana kroz odsustvo, hladnoću ili udaljavanje one druge strane od koje se priželjkuje baš suprotno. Neko će dobiti potvrdu da odnos koji trenutno gradi ima potencijal da traje i bude stabilan, ali uz to dolazi i zadatak da se održi kvalitet i međusobno poverenje.

Sada preispitujemo našu ulogu u životima drugih, kao i uloge drugih u našem.

Situacije koje predstoje treba da posluže kao putokaz za dalje, jer će nam ovo pomračenje u nekim stvarima otvoriti oči i pokazati ko je kakav, na koga možemo da se oslonimo, a od koga to ne treba da očekujemo.

Sunce i Mesec nisu u izazovnim aspektima sa drugim planetama, ali njihovi vladari jesu (Venera i Mars), jer su u konjukciji sa Saturnom u Ribama. Ovakva postavka predstavlja sve ono što je ćutke zakopano i navodno zaboravljeno, to je teret koji nosimo, a kojeg se plašimo da se oslobodimo.

U narednim mesecima ponovo će nešto morati da se otkopa, jer neke izdaje i emotivne povrede nisu zacelile, iako mislimo da jesu. Stari trigeri opet vrebaju, jer neki odnosi ne mogu da se poprave i neće postati bolji. Upravo je to teret koji mnogi nose, a ne žele da ga se oslobode ili ne vide način kako da to urade.

Vladarka predstojeće eklipse je Venera u Ribama, iako je u ovom znaku egzaltirana, ipak je oštećena konjukcijom sa Saturnom, i baš takav oslabljen položaj Venere pokazuje da nešto održavamo na staklenim nogama, što nema ni perspektivu ni kvalitet.

Ovo jesu prekidi u najavi, razvodi, konačni raskidi, vidimo ih u daljini i kroz maglu, ali još uvek nismo spremni da stavimo tačku.

Ipak, pomračenje osvešćuje i rasvetljava, jer postajemo svesni gde smo, merimo šta dobijamo, a šta gubimo određenim potezima.

Pomračenje Meseca ne tiče se samo ljubavnih odnosa, već i svih drugih koje smatramo važnim.

Ovo mogu biti i dugogodišnja (toksična) prijateljstva, poslovna partnerstva od kojih nemamo dobrobit i poslovni uspeh, loši odnosi sa kolegama ili nadređenima, porodične veze.

Koji god odnos da je u pitanju, dolazimo do tačke preokreta, neminovnosti koja nam pokazuje da nešto dugoročno neće opstati i da moramo krenuti drugim putem. A to je put severnog mesečevog čvora, koji je u Ovnu i koji govori o neophodnosti osamostaljenja i osnaživanja, što ne možemo postići ukoliko smo sputani pokušavanjem da spasimo nešto što nije vredno spašavanja.

Predstojeće pomračenje najviše aktivira Vage i Ovnove prve dekade, sve one sa ličnim planetama oko 5. stepena svih kardinalnih znakova (Ovna, Raka, Vage, Jarca).

Нема коментара:

Постави коментар