понедељак, 19. фебруар 2018.

Psihološki profil znaka Riba

Ribe su poslednji zodijački znak, onaj koji zatvara krug i koji predstavlja sublimaciju svih prethodnih znakova i energija.
Ribe su pod vladarstvom dve planete: primarnog vladara Jupitera i suvladara Neptuna.
U ovom znaku, Venera ima svoje posebno i najuzvišenije mesto (egzaltaciju), kao i Mesec, koji u znaku Riba ima triplicitetno dostojanstvo.
Zbog toga ovde jača ženski princip, pasivnija priroda, ali i izuzetan senzibilitet i dubina emocija.
Ljudi rodjeni u ovom znaku ili podznaku, nose posebnu energiju, koja na prvi pogled nije očigledna, jer je veoma suptilna i tiha.
Ove osobe nisu sklone impulsivnim reakcijama niti nekom napadnijem pristupu, flegmatične su i sklone povlačenju, pogotovo kada se radi o problematičnim i konfliktnim situacijama, kada bi radije da su u senci, nego u direktnoj konfontaciji. 
Ribe su voden i promenljiv znak,  što se najviše može uočiti u njihovoj neverovatnoj sposobnosti da se prilagode raznim situacijama i životnim okolnostima.
Njihova fleksibilnost drugim ljudima često nije uopste shvatljiva, iz razloga što su Ribe u stanju da pomere sve svoje granice i naprave razne ustupke zarad onih koje vole ili ciljeva koje su sebi postavili kao prioritet.
Ovo su osobe koje žive za ljubav, njihova pokretačka energija jesu emotivni odnosi i konstantan sklad unutar istih.
Zbog toga vrlo lako gube fokus i mogu imati poteškoće u motivaciji i obavljanju svakodnevnih i poslovnih obaveza, ukoliko nisu emotivno kompletni i zadovoljni svojim ljubavnim životom.
 
Ribe su dobrodušne i empatične, uvek tu da pomognu i pruže podršku, pa nekad i po cenu da sebe ugroze.
Ono što ih razlikuje od ostalih jeste njihova sposobnost da lako "čitaju" , odnosno osete potrebe drugih, bez bilo kakve verbalizacije i objašnjenja.
Ribe imaju jaku intuitivnu stranu, zbog čega se skoro uvek vode svojim unutrašnjim glasom i srcem.
Takav pristup životu ne donosi svaki put uspeh i zadovoljstvo, ali Ribe ne umeju drugačije da postave prioritete, jer su za njih unutrašnji mir i emotivni sklad najvažniji.
Merkur u Ribama nije u dobrom položaju, on je ovde praktično lišen svih svojih osnovnih kvaliteta, pa je usled toga, u ovom znaku poznat po svojoj tišini, što Ribama daje sklonost ka povlačenju i poteškoćama, da pre svega iskažu svoje emocije i lične potrebe na pravi način, što i predstavlja najčešći problem u emotivnim odnosima. 
Glavni zadatak za znak Riba jeste jasno definisanje svojih emocija i njihovo izgovaranje, kako bi se izbegla neprijatna suočavanja sa realnošću , ali i istinom od koje umeju da beže..
Zbog pasivnije prirode, u odnosima nisu dominantni i partnere biraju koji su karakterno i po temperamentu jači i stabilniji.
Ribe u svom partneru traže stabilnu figuru i siguran oslonac, neko ko će uvek biti tu, ali i korak ispred njih, kako bi uvek mogao da ih zaštiti.
Ljubavni život i emotivnu ispunjenost uvek stavljaju na prvo mesto, usled čega ostali životni segmenti mogu trpeti.
Mars u znaku Riba ima povoljno dostojanstvo, iako zbog vodenog elementa i promenljivosti ume da donese zakasnele reakcije i manjak samoinicijative.
Ribe su najproduktivnije u svim umetničkim i kreativnim pozivima, jer su izuzetno inspirativne i sa naglašenom imaginacijom.
Takodje, zbog svoje sposobnosti da se ljudima približe i da ih osete, veoma su čest znak u medicini, isceliteljstvu i psihologiji, odnosno, u svim poslovima koji se tiču pomoći i brige oko  drugih ljudi.
Ribe nisu od onih koji pretenduju na najviše pozicije, najčešće se zadovoljavaju radom "iz senke" , iako u sebi imaju ogroman potencijal da napreduju i naprave značajne uspehe.
Neretko ih manjak samopouzdanja i vere u sebe može omesti u ostvarenju velikih karijernih ciljeva.
Zbog toga uvek treba da teže pozitivnom, ali potpuno racionalnom načinu razmišljanja i planiranja života.
Ovo je znak koji je lako voleti, iako ih tokom života mnogi mogu doživljavati kao obavezu, jer ne umeju da prihvate i razumeju njihovu emociju na pravi način.
Kao prijatelji su veoma odani, iako ponekad ne znaju da odaberu prave reči, ali zato uvek pronadju način da pokažu svoju privrženost.
Ribe su dvanaesti zodijački znak koji simbolički povezujemo sa pojmom retrogradnosti.
Možda baš zbog toga najznačajnije životne situacije i dogadjaje doživljavaju tek iz drugog pokušaja ili nakon dužeg perioda čekanja.
Ovaj znak, možda najviše od svih uči na svojim greškama, ne toliko zbog okolnosti sudbine, već zbog načina percipiranja života i ne preuzimanja inicijative u ključnim trenucima.  

Нема коментара:

Постави коментар