субота, 23. јануар 2016.

Astrološka dešavanja u 2016 godini



Nova godina-novi prioriteti i odluke.
Tradicionalno  pravimo listu želja i svega onog u čemu težimo da se ostvarimo. Uglavnom smo svi puni entuzijazma na početku, medjutim samo oni najistrajniji će uspeti da ostvare sve stavke sa svoje ''to do'' liste i u decembru ponosno trljati ruke.
Svaka čast za njih, ali ipak je većina onih koji će ostati zaglavljeni izmedju želja i mogućnosti, životnih okolnosti i sive svakodnevice.
Ovo je još jedna godina u nizu u našim životima, pokušajmo da od nje napravimo godinu za pamćenje, donoseći što pravičnije odluke, gradeći zdrave odnose koje nas čine srećnima i pre svega nastojati da budemo što bolji ljudi.

Što se tiče astrološkog osvrta na ovu novu godinu, interesantni momenti neće izostati.
Nazvala bih ovu 2016-tu, godinom Marsa. Pre svega, zato što nas očekuje njegovo retrogradno kretanje od aprila do jula, a i zato što će se kretati kroz Strelca i Škorpiona. Dva znaka koja njemu objektivno veoma prijaju. Strelac zbog vatrenog elementa što je Marsu srodno, a Škorpion jer je to znak njegovog sedišta.
Retrogradno kretanje Marsa nije lagano ni u psihološkom a ni u fizičkom smislu, jer je ovoj planeti retrogradnost najmanje srodna. Mars je navikao da stalno juri napred, bez zastajanja i gledanja u prošlost. Medjutim, ovog puta neće biti maksimalno malefičan jer će svoj uticaj vršiti iz dva gore pomenuta znaka koja mu po energiji ipak odgovaraju.

Ovo je godina u kojoj će morati puno da se radi, da se ubaci u turbo brzinu kako bi se lakše isplivalo i došlo do cilja i lične satisfakcije. Retrogradnost Marsa može delovati kao da je usporila neke stvari i stavila ih na stand by, ali to je samo privid. Osetiće se pad fizičke energije, gubitak volje i fokusa ali baš tad, i pod takvim okolnostima se očekuje da budemo najjači i najproduktivniji. To ustvari i jeste suština Marsa u Škorpionu, koji želi da se uhvatimo u koštac sa situacijom koliko god nam izgledala bezizlazno i nerešivo. Ovaj Mars traži borbu za opstanak na svim nivoima, aktivno uključivanje u istu, jer je to jedini put da se dosegne san koji već dugo sanjamo i pronadje svrha svakog našeg delovanja.

2016-ta neće biti lagana za one koji sede i očekuju da im dogadjaji zakucaju na vrata bez konkretnog aktiviranja i samoinicijative. Isto važi i za rešavanje već nagomilanih problema i raznih nezadovoljstava, bilo da je problem poslovne, finansijske ili lične prirode. Ako nešto želite da dobijete, moraćete dobro da se potrudite i sami dodjete do toga.
Okolnosti će zahtevati donošenje odredjenih odluka, koje možda neće biti prijatne svakom ali će biti neophodne. Planeta Uran nije slučajno egzaltirana u znaku Škorpiona, pa možda baš neke ideje i inicijative koje bi u drugačijoj situaciji za vas izgledale potpuno suludo i ne bi vam ni pale na pamet, ovog puta vas mogu dovesti do uspeha. Odredjeni rizik će morati da se preuzme. Mehanizmi poput zaboravljanja i ostavljanja problema za neko bolje vreme sada neće upaliti.

I kao što rekoh', u decembru će najistrajniji zadovoljno trljati ruke, ali pre svega oni najhrabriji....jer sa Marsom u Škorpionu jedno je sigurno- za strah ovde nema mesta. On predstavlja neprijatelja i kao takvog ga treba savladati, a da bi to postigli, suočavanje sa istim je neminovno.

Osim Marsa, važnu ulogu će imati i Merkur, odnosno njegovo kretanje koje je već sad retrogradno. Ove godine objedinjuje zemljani element jer će se kretati kroz Bika, Devicu i Jarca i odatle praviti zaokret ka retrogradnosti. Značajan momenat će biti u avgustu kada će sa 29 stepena Device krenuti u nazad, zahtevajući da se sve započeto završi i konkretizuje.
Merkur zajedno sa Marsom zaokružuje celinu donoseći materijalizaciju i konkretnu dobit za one koji su zaista uložili trud i vredno radili da bi svoje ciljeve ostvarili.

Na prvi pogled izgleda kao da ćemo se većinom godine boriti sa golom egzistencijom, (mada ni to nije daleko od istine, pogotovo u periodu retro Jupitera od januara do maja), medjutim i on se nešto pita u ovoj 2016-oj. U septembru će promeniti znak i ući u Vagu. Tada se težište prebacuje na odnose i partnerstvo, jer ipak je u dvoje lakše i lepše...

Jupiter u Vagi će pružiti šansu svakom da svoj ljubavni život dovede u red i da ga definiše. Zvuči veoma jednostavno, ali ne treba zaboraviti da Jupiter koliko god bio benefičan, ne donosi baš uvek med i mleko...

Za one koji su u stabilnim odnosima, ovaj period zaista može biti sjajan. Produbljivanje i postavljanje veze na viši nivo kroz početak zajedničkog života, stupanja u brak ili proširenja zajednice za one koji su već u braku.
Samcima se može ukazati prilika da ostvare neki nov i poseban odnos koji će imati tendenciju da traje i da bude stabilan, pogotovo sredinom jeseni kada Jupiter i Saturn budu u dobrom aspektu.

Jupiter u Vagi neće biti blagonaklon jedino prema onima čiji su odnosi na klimavim nogama, u stagnaciji i sa  dugogodišnjim problemima. U tom slučaju će se osetiti jačina kvadrata izmedju Jupitera i Plutona, kao i opozicije Urana i Jupitera krajem godine.
To će biti period kada će karte morati da se otvore i kada će se jasno zahtevati da se izabere strana i pokaže (ne)spremnost ka postizanju kompromisa/rešavanja nesuglasica. Oni koji budu hrabro zakoračili u proces promene i čišćenja svojih odnosa (Jupiter kvadrat Pluton), Jupiter u Vagi će ih ojačati i postojeće veze usmereti u pozitivnom smeru. U suprotnom, opozicija Urana i Jupitera može odvesti u potpuno drugu stranu i u rušenje postojećeg stanja.

Što se Saturna i Urana tiče, oni i dalje drže iste pozicije kao i predhodne godine. Saturn u Strelcu će takodje imati svoje retro kretanje (od aprila do avgusta), ponovo aktivirajući priču o nekim ličnim uverenjima, ambicijama i željama (zbog kvadrata sa Neptunom). Podsetiće nas da od želja i snova nema ništa ako ih i dalje držimo na nivou sanjanja i maštanja.

Uran je završio svoje okršaje sa Plutonom, medjutim tenzija se još uvek oseća. Tako će biti sve dok Uran bude boravio u Ovnu. Mnogi zbog toga prave revolucije u svojim životima, menjaju staro za novo, ruše postojeće sisteme u želji da izgrade bolje i stabilnije. Ovo će biti aktuelno i ove godine, pogotovo u periodu retro Marsa u Škorpionu koji će još više produbiti poriv za promenom.

Zato ova 2016-ta jeste godina najhrabrijih i najsmelijih... onih koji budu uspeli da prepoznaju i bez straha uhvate momenat koji iz korena može da im promeni sve.

Нема коментара:

Постави коментар